Waarom een pensioenregeling aanbieden?
Als je een pensioenregeling voor je medewerkers overweegt, doe je dat meestal vanuit één of twee belangrijke beweegredenen:
- De verzorgingsgedachte: je wil dat jouw medewerkers en hun eventuele partners goed verzorgd zijn als het zover is.
- De beloningsgedachte: een pensioenregeling is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde waarmee je je als werkgever onderscheidt.
Welke motivatie voor jou ook geldt, het is de moeite waard om erbij stil te staan.
Verplicht pensioenfonds: soms heb je geen keuze
In sommige sectoren ben je als werkgever verplicht om je aan te sluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds. Denk bijvoorbeeld aan de bouwsector.
Twijfel je of jouw onderneming onder zo’n verplicht fonds valt? Dan is het belangrijk om goed naar je bedrijfsactiviteiten te kijken. Soms is het niet direct duidelijk door meerdere of overlappende werkzaamheden. We helpen je graag met het beoordelen van jouw situatie, zodat je problemen en onnodige kosten voorkomt.
Niet verplicht, maar wel slim
Ook als je het niet verplicht bent, is een pensioenregeling zeker het overwegen waard. Het hoort bij goed werkgeverschap. En eerlijk is eerlijk: steeds meer sollicitanten verwachten gewoon dat er iets geregeld is.
Het goede nieuws? Je hebt veel vrijheid in hoe je de regeling opzet:
- Kleine regeling met grote impact: bijvoorbeeld alleen een partnerpensioen, zodat de kosten laag blijven.
- Eigen bijdrage van werknemers: dit bevordert het pensioenbewustzijn en levert hen ook fiscaal voordeel op.
- Flexibele opbouw: werknemers kunnen bijsparen voor extra ouderdomspensioen. Dit wordt gemakkelijk via de salarisadministratie geregeld.
- Bescherming bij arbeidsongeschiktheid: bij een verzekerde regeling betaalt de verzekeraar de premie door als iemand langdurig ziek raakt. Zo bouwen zij tóch verder pensioen op.
Extra zekerheid: aanvullende dekking mogelijk
Wil je jouw medewerkers nog iets extra’s bieden? Dan kun je denken aan aanvullende verzekeringen, zoals een Anw-hiaatverzekering of het meeverzekeren van een extra levenslang partnerpensioen. De Anw-hiaatverzekering keert een bedrag uit aan de partner van een overleden medewerker tot de AOW-leeftijd (tijdelijke uitkering). In 2025 is dat € 20.354 per jaar. De premie is relatief laag en de extra zekerheid wordt vaak gewaardeerd.
Onder de nieuwe regelgeving is het ook mogelijk om een extra levenslang partnerpensioen te verzekeren.
We kijken samen naar je wensen en budget en ontwerpen een regeling die bij jouw bedrijf past. Daarna vergelijken we de voorstellen van pensioenuitvoerders om de beste match te vinden.
Beheer en gemak: Sigma als jouw pensioenpartner
Heb je eenmaal een pensioenregeling afgesloten? Dan blijven wij jouw tussenpersoon. We houden je op de hoogte van belangrijke wijzigingen en kunnen – als je dat wilt – ook het beheer uit handen nemen. Denk aan wijzigingen bij in- en uitdienstmeldingen en/of salariswijzigingen. Liever zelf beheren? Geen probleem, dat kan natuurlijk ook.
Alternatief: lijfrente via de werknemer
Sommige werkgevers kiezen ervoor hun medewerkers een bedrag te geven waarmee ze zelf iets voor hun pensioen kunnen regelen. Let op: werknemers kunnen zelf geen pensioen regelen, maar wél kiezen voor een lijfrenteproduct zoals een bancaire lijfrente.
Ook hier geldt dat wij, afhankelijk van de wensen en het budget, een raamwerk kunnen opzetten en je werknemers informeren over de mogelijkheden en de voor- en nadelen van deze keuze. Let op: bij een collectieve pensioenregeling is geen medische keuring nodig, maar voor het afsluiten van een individuele verzekering wel!
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Heb je nog geen pensioenregeling voor je personeel en wil je weten wat er mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.